Tom Kha Kai is een heerlijke Thaise soep maar wordt ook erg veel in Indonesië gegeten. Zeker in de hotels.
Letterlijk betekent Tom Kha Kai  “kip met galanga”, en het is veel meer dan dat. Het is een soort romige, pittige kokossoep met een lichtzoete, hartige bouillon, vaak met kip, champignons, tomaat en koriander.  Heeeerlijk!

Ingrediënten:

500 ml kippenbouillon
400 ml kokosmelk
200 gram kipfilet, in blokjes
200 gram champignons, gehalveerd
1 rode peper, fijngehakt (optioneel)
2 cm verse gember, in plakjes
2 stengels citroengras, gekneusd
4-5 kaffir limoenblaadjes
2 eetlepels vissaus
1 eetlepel limoensap
1 tomaat, in partjes
Koriander, grof gehakt
Olie om te bakken

Bereiding:

Verhit een beetje olie in een soeppan.
Voeg de gember, citroengras en limoenblaadjes toe en bak kort aan om de aroma's vrij te laten komen.
Voeg de kip toe en bak tot deze gaar is.
Voeg de champignons en rode peper (indien gebruikt) toe en bak enkele minuten mee.
Giet de kippenbouillon en kokosmelk erbij en breng aan de kook.
Laat de soep zachtjes koken voor ongeveer 15 minuten zodat de smaken goed intrekken.
Voeg de vissaus en limoensap toe.
Vlak voor het serveren de tomaat toevoegen.

Variaties:

Voeg naar smaak andere groenten toe, zoals babymaïs of paksoi.

Voor een vegetarische variant, vervang de kip door tofu.

Serveer de Tom Kha Kai (warm) en garneer met verse koriander.

Tip: Serveer met rijst voor een complete maaltijd.